Teak kast, teakhouten kasten

Teak kast, teakhouten kasten (15)

Teak kast, teakhouten kasten (15)

Meubels aanschaffen? Teak of eiken?

Meubelen koop je niet zomaar. Het kopen van meubels vereist opletten: Een nieuwe inrichting is een gigantische investering. Een goed feel is ontzettend belangrijk. Meubelen koop je niet voor een jaar of twee. Er is tegenwoordig ontzettend veel keuze op het gebied van materialen: Kersenhout, Natuursteen, Grenen, Steigerhout, Gietijzer, Beuken, Glas, Graniet, Marmer, Aluminium, Rieten, Plastic, Kunstof en uiteraard Teakhouten en Eiken meubelen! Ieder materiaal heeft voor- en nadelen, iedereen moet zelf een afweging maken bij het kopen van meubels. Op deze pagina zullen voornamelijk de eiken en teakhouten meubelen worden besproken en over algemene aspecten die komen kijken bij het kopen van meubels. Denk hierbij aan uw gezinssituatie, budget, levensstijl en natuurlijk ook het design en de stijl van de tafel.

Tips bij het aanschaffen van eikenhouten & teakhouten meubelen

Bij het kopen van teakhouten en eiken meubelen moet er op verschillende aspecten worden gelet. Ik zal eerst even kort ingaan op het verschil tussen eiken en teakhouten meubels.

Wat is het verschil tussen teakhouten en eikenhouten meubelen?

Eikenhouten meubelen worden gemaakt in Nederland en Europa en teak meubelen worden gemaakt in Indonesië. Hierin zit er dan al meteen een verschil in prijs. De arbeidskosten in Indonesië zijn een stuk lager dan in Europa. Daarnaast is een groot gedeelte van de productie handarbeid. Wel komen er dan nog transport- en andere kosten bij, maar omdat er in Indonesië op grotere schaal geproduceerd wordt, zijn teakhouten meubelen meestal goedkoper dan eiken meubelen. Dit impliceert overigens NIET dat eiken meubelen van betere kwaliteit zijn! Afhankelijk van controle, afwerking en productie zijn eiken en teakhouten meubels van dezelfde kwaliteit!

Verschil in teakhout en eikenhout

Teakhout en eikenhout zijn allebei harde houtsoorten. Eiken is misschien zelfs iets harder. Voordeel van teak daarentegen is dat er een soort natuurlijke olie inzit. Deze zorgt ervoor dat teak ideaal is voor tuinmeubelen en ook dat als je het niet behandelt, er geen tot bijna geen vlekken in komen. Deze olie zorgt vor een natuurlijke beschermlaag. Nog een verschil is de kleur en de manier van behandelen. Als je een teakhouten tafel en een eiken tafel met dezelfde olie behandelt, wil niet zeggen dat ze dezelfde kleur zullen krijgen. Houdt hier rekening mee bij het behandelen van uw meubelen, indien u een bepaalde kleur wenst.

Enkele belangrijke onderdelen waarop gelet moeten worden

Naast de verschillen tussen eiken en teak meubelen zijn er nog enkele aspecten waarop gelet moet worden bij het kopen van meubelen.

Krijgt u de meubels wel door de voordeur?

Hoe kunnen de meubelen op de plaats worden gebracht? Denk hierbij aan grote garderobekast of bijvoorbeeld een brede bartafel. Indien de garderobekast niet uit verschillende delen bestaat, is er een schuifpui of een andere grote doorgang in de woonkamer? Indien u bijvoorbeeld op een bovenwoning woont, haalt de bartafel de draai bovenaan de trap? Deze aspecten zijn allemaal van belang bij het kopen van meubelen. Vergeet dit niet!

Is de vloer niet scheef?

Het zal niet de eerste keer zijn dat een vloer, vooral aan de zijkanten van de kamer, niet recht is. In principe maakt dit niets uit, meubelen kunnen altijd worden opgevuld. Maar als u van plan bent een grote kast of dressoir zonder poten te kopen, controleer dit dan vantevoren! Als er namelijk geen poten onder het meubel zitten, blijft men dit altijd zien. Of er zijn gaten en kieren onder het meubels, of er moet een andere (niet mooie) oplossing gezocht worden!

Gaan we voor lichte of toch donkere meubels?

Als u gaat kopen maar u twijfelt nog tussen lichte of donkere meubels, kies dan voor de lichte! Indien het om massief houten meubels gaat, kunnen deze nog altijd met een beits, olie, was of bepaalde lak behandelt worden zodat de meubels donkerder worden! Indien u de meubelen al donker laat maken, is dit ontzettend veel werk om ze weer licht te krijgen!

---------------------------------------------------------------------------------

Verschil in hout

Een veelvoorkomende vraag! Allereerst is het afhankelijk van wat u van plan bent met het meubel. Elke houtsoort heeft zo zijn voor- en nadelen. Daarom worden zijn er zo verschillende trucs en oplossingen bedacht als het aankomt op de constructie van de meubelen.
Eerst kort wat uitleg over teakhout en eikenhout. Wij gebruiken alleen teak- en eikenhout, hetgeen fout- en spintvrij is, het Europees eiken is afkomstig uit Europa :) en het teakhout is afkomstig uit Zuidoost Azië, de originele groeigebieden. Daarbij is al ons hout gedroogd in de droogkamer, dit zorgt ervoor dat het hout nog maar minimaal kan werken.

Hout 'werkt'

Alle hout 'werkt', teakhout en eikenhout dus ook! Het voornaamste is dat het hout gedroogd is en minstens even belangrijk is de constructie van het meubel. Een tafel moet bijvoorbeeld gemaakt worden met een zogenaamd regelwerk waarop het blad met klosjes wordt vastgeschroefd. Het blad moet, bijna bij elke constructie, minimaal enkele millimeters oversteken. Dit is nodig vanwege het uitzetten en krimpen van het hout. Maar hierover later meer! Mijn mening: Teak kan misschien íets meer werken dan eikenhout, maar indien goed verwerkt is dit te verwaarlozen!

Tuinmeubelen: Teakhout of Eikenhout?

Teak is geschikter voor tuinmeubelen dan eiken. Teak heeft als voordeel dat er olie inzit. Dit zorgt ervoor dat het hout een beetje vettig is. Dit merk je bijvoorbeeld met zagen, het voelt ietwat vettig aan, eiken is een stuk ‘droger’. Deze vettige olie zorgt dat het teakhout het water redelijk afstoot van nature en ook dat als de zon erop schijnt, dit niet zo snel gaat splijten of scheurtjes zal krijgen als eikenhout. Daarbij is zoals bij elk meubel de constructie erg belangrijk. Tuinmeubelen moeten altijd zo gemaakt worden zodat het hout optimaal kan werken in de verschillende weerselementen.

Onderhoud van teakhouten en eikenhouten meubels

Afhankelijk van het type meubel en de gewenste uitstraling. Zoveel mensen, zoveel wensen…. Teak hoeft in principe niet behandeld te worden. Een teak tafel kan heel erg goed tegen bijvoorbeeld water, koffie etc. Indien er toch kringen zijn ingetrokken eventjes met wat schuurpapier licht opschuren en klaar. Groene zeep is ook een prima middel voor teak tafels! Zo nu en dan een sopje maken en je tafel verkleurd bijna niet en is makkelijk in het onderhoud. Daarnaast kan er nog altijd een meubelolie of woodfix op gedaan worden. Teakhouten kasten, dressoirs, tv-meubelen hoeft eigenlijk ook niks op gedaan te worden. Zovaak zal er niet op geknoeid worden.

Eiken is iets anders in het onderhoud. Als je een strakke eiken tafel hebt en je wilt echt geen kringen of vlekken dan zal deze echt behandeld moeten worden. Woodfix is een prima cover indien je dezelfde kleur wenst te houden, het hout wordt dan maar één tintje donkerder. De meubelolie kleurt gelijk een stuk donkerder. Qua onderhoud zijn dit prima oliën die gewoon met een vochtige doek onderhouden kunnen worden. Mocht er nou toch een vlek intrekken eventjes licht opschuren en met een doek een nieuwe laag opbrengen. Naast de strakke eiken tafels hebben we ook de hele ruige, doorleefde eiken tafels met noesten enz. Een tafel mag ook wel een beetje ‘leven’ hebben (vinden sommige mensen :). Deze eiken tafels kunnen prima worden onderhouden met een sopje van groene zeep.

Onze mening: dit is vrij moeilijk te bepalen want het is afhankelijk van verschillende factoren. Wil je een strak interieur of mooie doorleefde tafel? Zijn er eventueel kinderen met viltstiften? Eventueel een hond die aan de tafel- stoel poten knaagt? Enz. enz. Denk daarom eerst zelf goed na en stuur anders een mailtje of kom eventjes langs voor advies!

Prijsverschil

Vaak wordt er gedacht dat eiken beter is dan teak omdat het eiken duurder is (of omdat het teak goedkoper is :). Dit is opzich een logische opvatting maar die klopt niet. Het zit hem heel erg simpel in de loonkosten. Alle teak meubels worden in Indonesië, centraal Java, gemaakt. Het eikenhout komt uit Europa en wordt in Nederland verwerkt. Hier zijn simpelweg de loonkosten vele malen hoger en dit moet worden door berekend in de prijs…. Het wil daarom niet zeggen dan eiken beter is dan teakhout omdat het duurder is!

Teak en eiken zijn beide super houtsoorten. Zijn allebei oerdegelijk, hartstikke sterk en prima te verwerken. Afhankelijk van de gewenste inrichting, budget en leefomstandigheden is het moeilijk voor mij om een keuze te maken! Hier staan bijvoorbeeld enkele foto’s van mijn eigen keuken- woonkamer. Hier heb ik bijvoorbeeld een eiken whitewash vloer liggen, een eiken keukenblok, een teak deur, een teak tafel gemaakt van oude planken en lederen stoelen…….

---------------------------------------------------------------------------------

Verschil plantage-teak en gerecycled-teak

Zoals al eerder besproken, zijn er verschillende kwaliteiten teak. In dit artikel zal het gaan over het verschíl tussen plantage teak en gerecycled teak. Allereerst wat korte algemene informatie over teakhout in zijn algemeen en het teak wat wij gebruiken voor onze meubels. Teak is afkomstig uit het verre Oosten, met name Zuidoost Azië. Al onze teak meubels komen uit Centraal-Java, hier is een grote concentratie van alles wat met teakhout en meubels te maken heeft.

Plantage teak

Het plantage teak wat voor onze teak meubels wordt gebruikt stamt af van de door de Indonesische aangelegde teak plantages. Deze zijn aangelegd in de periode van Nederlands Indië en dienen nu voor welvaart en arbeid in Centraal-Java. Voor dit plantage teak worden certificaten afgegeven, de zogenaamde Perum Perhutani.

Gerecycled teak

Het gerecycled teak wat wij gebruiken stamt af van bielzen van spoorwegen en oude houten huizen die worden afgebroken. De lokale bevolking krijgt hiermee, naast de arbeid om meubelen te fabriceren, ook nog eens een deel terug om een stenen huis te bouwen.

Naast de extra sfeer die dit oude doorleefde teak aan een nieuw meubel geeft, is het natuurlijk ook geweldig dat het hout wordt hergebruikt. Momenteel worden bijvoorbeeld van de gekste boomwortels banken en stoelen gemaakt, terwijl deze enkele jaren geleden nog door de lokale bevolking letterlijk als brandhout werd gebruikt!....

Welk teakhout is beter?

Beide is evengoed mits goed verwerkt. Heeft u ooit iemand gehoord over het verschil in plantage eiken of gerecycled eiken? Alle eiken meubels worden namelijk in Nederland/ Europa gefabriceerd. Het eikenhout wordt hier goed gedroogd en de meubelen hebben (bijna altijd) een goede constructie. Deze combinatie zorgt dus ook voor geen problemen.

In Indonesië is er een enorme luchtvochtigheid tijdens sommige periodes--> regenseizoen. Indien het teakhout daar niet in de droogkamer is geweest en in een vochtige container wordt ingeladen, gaat dit problemen opleveren. De vochtige teak meubelen worden hier uitgeladen, bijvoorbeeld in de winter, en gaan rechtstreeks bij u de woonkamer in. Tijdens de winter heeft u alles goed geïsoleerd en de verwarming goed aan staan, waardoor de luchtvochtigheid in huis soms ongezond laag is! Deze teak meubelen drogen uit en gaan scheuren (mits ze dus niet goed gedroogd en gefabriceerd zijn).

Het gaat er niet om of het plantage teak is of gerecycled teak, het gaat erom dat het hout gedroogd is en een goede constructie heeft!

Nog één ding, er zijn mensen/ bedrijven die beweren dat alle hout wat zij gebruiken is "uitgewerkt". Helaas kan dit niet.. Alle hout werkt en blijft werken, plantage teak of eiken of gerecycled teak of eiken. Wél kan het hout gedroogd zijn en het meubel een dusdanige constructie krijgen dat u niet zíet dat het hout werkt... Denk hierbij aan panelen in deuren en bijvoorbeeld de klosjes waarmee een tafelblad aan een onderstel wordt gemonteerd.

---------------------------------------------------------------------------------

Onderhoud teakhouten tafels

Als u nog een teak tafel gaat aanschaffen of u heeft net een teak tafel gekocht is het altijd moeilijk om te beslissen of deze moet worden behandeld. Hieronder enkele mogelijkheden!

Hier vindt u informatie over hoe u het beste uw teak tafel kunt onderhouden. Daarnaast vindt u hier ook alle uitleg over het gebruik en het verwerken van veschillende beschermingsproducten. Indien u één van deze producten wenst aan te schaffen, kom dan langs.
Elke teak tafel heeft zijn eigen onderhoud nodig, dit komt voornamelijk door het verschil in leefstijl en de wensen qua kleur en uitstraling. Indien men een druk gezin heeft waarbij de kinderen nog wel eens wat willen knoeien of omstoten, en men bang is voor een vlekje etc., zal de tafel anders onderhouden moeten worden t.o.v. een één persoons gezin.
Kringen en vlekken kun je heel erg makkelijk zonder schuurmachine uit een teak tafel schuren, indien deze niet is voorzien van een beschermlaag. Er zijn verschillende manieren om een teak tafel te onderhouden:

1. Niet behandelen

Als u geen beschermlaag op uw tafel doet, heeft u kans dat er vetvlekken op kunnen komen. Deze zijn echter erg makkelijk met een stukje schuurpapier weer te verwijderen. U kunt uw tafel gewoon met een vochtige doek afnemen. Voordeel is ook dat de tafel praktisch dezelfde kleur behoudt (alle hout verkleurt donkerder naar verloop van tijd). In teak zit een bepaalde olie, daarom is het hout ook zeer geschikt om voor buiten te gebruiken. Deze olie zorgt ook al voor een eigen beschermlaag, het is een zeer vettige houtsoort.

2. Behandelen met groene zeep

Teakhout is van nature al vettig hout. De groene zeep is ook vettig, dit zorgt dan voor een natuurlijke uitstraling van de tafel en het voorkomt vetvlekken. Daarbij verkleurt het hout minimaal. Nadeel is misschien wel dat de tafel om de zoveel dagen eventjes met een vochtige doek met groene zeep moet worden afgenomen. Maar of je nu alleen een vochtige doek gebruikt, of je doet er wat groene zeep bij, dit is het verschil in werk ook niet..

3. Behandelen met woodfix/ teakfix

Woodfix/ teakfix zorgt voor een minimale kleurverandering van uw tafel. Het is wel nog altijd ietsje donkerder dan als tafel niet wordt behandeld, of alleen met groene zeep. De woodfix zorgt ook dat uw tafel is beschermt tegen vetvlekken. Afhankelijk van gebruik, 1 keer per jaar licht opschuren en een nieuwe laag erop doen.

4. Behandelen met meubelolie/ structuurolie

De meubelolie/ structuurolie zorgt voor een wat donkerdere tint van uw tafel. Indien u de originele kleur van het teakhout wenst te behouden, adviseren wij één van bovenstaande behandelingen. De meubelolie heeft als voordeel dat deze ook geen vetvlekken op uw tafel doorlaat. Daarnaast kan er worden gekozen uit een matte of hoogglans afwerking. Voor de meubelolie geldt ook, afhankelijk van gebruik één keer per jaar licht opschuren en een nieuwe laag erop doen.

Levensstijl en de gewenste uitstraling

Afhankelijk van de stijl van de teak tafel en leefomstandigheden, zult u een keuze moeten maken hoe u uw tafel wilt behandelen. Een doorleefde teakhouten tafel gemaakt van oud teakhout mág juist wel wat vetvlekken en een mooie doorleefde uitstraling krijgen. Terwijl het voor een strakke design tafel misschien toch mooier is als deze nog helemaal mooi glad en zonder vlekken blijft. Zo wordt een wandtafel ook zelden gebruikt om glazen of eten op te zetten, deze hoeven dan ook vaak niet behandeld te worden tegen vetvlekken. Maar dit is natuurlijk allemaal uw eigen keuze en eigen smaak, belangrijkste is dat U blij bent met uw tafel! - Teak Tisch -

---------------------------------------------------------------------------------

Hoeveel personen passen aan tafel?

Het kan soms moeilijk zijn om het aantal personen de grootte van de tafel in te schatten. Hieronder staat een globale inschatting van het aantal personen en wat voor een maat tafel u daarvoor nodig heeft. Het is natuurlijk afhankelijk of u wel of geen personen aan de kopse kanten wilt zetten. Heeft u bijvoorbeeld een restaurant of cafetaria? Ga dan bijvoorbeeld ook uit van 4 personen aan een tafel die 160x90cm is.

Rechthoekige tafels

   
Tafel van 80x80cm, 2 personen
Tafel van 120x80cm, 4 personen
Tafel van 140x80cm, 4 personen
Tafel van 160x90cm, 4-6 personen
Tafel van 180x90cm, 6-8 personen
Tafel van 200x90cm, 8 personen
Tafel van 220x100cm, 10 personen
 
     

Ronde tafels

 

 
Ø 100cm ronde tafel 3-4 personen
Ø 120cm ronde tafel 4-5 personen
Ø 130cm ronde tafel 5-6 personen
Ø 140cm ronde tafel 6-7 personen
Ø 150cm ronde tafel 7-8 personen
Ø 160cm ronde tafel 8-9 personen
Ø 170cm ronde tafel 9-10 personen